Blogs

Blog

29 april 2016 Geschreven door: Emmy Veenendaal

Column SE Mei 2016

Uitproberen

Zo door het jaar heen krijgen wij veel mensen over de vloer die graag een scooter bij ons willen aanschaffen. In ons geval kunnen dat motoren zijn maar ook brom,  snorfietsen en MP3’s. Vooral die laatste categorie is bij ons erg in trek. Komt natuurlijk omdat wij ons inmiddels, mag je wel zeggen, hebben gespecialiseerd in dit soort voertuigen. Overigens is MP3 formeel een type aanduiding die Piaggio ooit aan dit voertuig heeft gegeven. Inmiddels zie je ook andere fabrikanten die zijn begonnen om dit soort motoren te fabriceren. Deze modellen worden door consumenten ook vaak als MP3 aangeduid, maar dat is niet geheel terecht dus. Maar goed, vooral deze groep mensen hecht vaak veel waarde aan een proefrit om zodoende het goede gevoel wat men over het algemeen al bij dit soort producten heeft, nog eens bevestigt te krijgen m.b.v. deze praktijktest.

En daar ontstaat dan vaak het probleem. Omdat men geen A rijbewijs heeft en dus geen ervaring, is het rijden op een motorscooter of MP3 toch even wennen. Het is dan ook verstandig om in dit soort situaties eerst te kijken of zo’n voertuig er niet met de aspirant berijder ‘vandoor’ gaat voordat men de openbare weg op gaat! En hier ligt dus een taak voor ons. Wij zijn diegene die moeten beoordelen of de klant wel geschikt is om op een MP3 te gaan rijden. Ook wij worden door schade en schande wijs en om die reden adviseren wij soms mensen om gewoon helemaal niet op zo’n apparaat te gaan zitten omdat men simpelweg niet over de juiste vaardigheden beschikt om zich op een goede manier op de openbare weg te handhaven. Ik heb mensen op mijn demo motor letterlijk bij de buurman de heg in zien ‘vliegen’ omdat men zich enorm vergiste in het vermogen van deze machines, en sowieso als je op een motor niet weet waar je mee bezig bent dan ben je niet alleen een gevaar jezelf maar ook voor anderen en da’s niet de bedoeling! 

Om deze groep mensen dan toch op de motor te krijgen organiseren wij speciale demo dagen, zoals 26 Maart j.l. waar we met behulp van erkende rij instructeurs mensen, op een afgesloten terrein, de basisbeginselen van het motorrijden proberen bij te brengen. Ook 21 Mei volgt er nog zo’n soortgelijk evenement waar men op basis van inschrijving GRATIS allerlei motoren ,MP3’s en de Peugeot Metropolis mag uitproberen. (inschrijven voor die dag kan nog op vedascooters.nl)  Tijdens die sessies leert men dan niet alleen het voertuig te ‘beheersen’ maar ook de plek die men op de weg moet innemen, als motorrijder anticiperen op bepaalde situaties en al die andere zaken waar men als motorrijder mee te maken krijgt.
Als men daarna ook nog alle bijzondere verrichtingen ‘met goed gevolg’ aflegt kan men over het algemeen probleemloos de openbare weg op!  Want, laten we wel wezen, met uitsluitend een B rijbewijs en zonder goede voorbereiding met een 500cc motorscooter ‘zomaar’ de weg op, is in sommige gevallen echt vragen om problemen. Van de wet mag het allemaal maar de praktijk leert dat ook hierbij een goede voorbereiding het halve werk is en een heleboel ellende voorkomt! Wanneer je je als enthousiaste klant en aspirant motorrijder op deze manier voorbereid dan wordt motorrijden op een MP3, Metropolis o.i.d. wat ons betreft een groot feest!
En daar werken wij heel graag aan mee!  

Terug naar overzicht