Blogs

Blog

Proefit

5 juni 2017 Geschreven door: Henk Veenendaal

Proefit

Column Scooter Xpress juni 2017

Ik kreeg iemand aan de telefoon die graag wilde proefrijden op een Honda PCX 150. Hij had zelf een CBR600 en het leek hem een goed idee om voor het dagelijkse verkeer ook gebruik te gaan maken van een motor. Een motorscooter in dit geval. Hij had goede ervaringen met zijn Honda en dat was de reden dat hij ook in dit geval weer voor een Honda wilde gaan.

Recensies waren goed, stond als betrouwbaar te boek, lekker zuinig kortom een ideale reisgenoot.

Voor hij de knoop ging doorhakken wilde hij eerst toch wel even proefrijden. Hij belde dus om te vragen of dat mogelijk was. Omdat wij van verschillende modellen demo exemplaren in de winkel hebben staan was dat ook in dit geval geen enkel probleem. De afspraak was snel gemaakt, hij zou op een bepaalde datum naar ons toe komen om de Honda te gaan testen.

Afgelopen Vrijdag  was het dan zover. Om 10 uur kwam hij aanrijden en nadat we alle papieren hadden ingevuld kon het grote feest beginnen. Hij had zelf zijn jas, handschoenen en helm meegenomen dus dat was verder geen probleem. Omdat hij zelf een motor heeft was de uitleg ook zo geregeld en ging hij op weg.

Nu heb je wel eens klanten waarbij je vooraf je twijfels hebt over de rijders capaciteiten en ben je blij dat alles weer heelhuids terug is, maar dat had ik in dit geval helemaal niet. Natuurlijk ook omdat hij al had gezegd dat hij  een snelle Honda gewend was. Overigens bleek dat later niet terecht…

Omdat hij zo snel terug was dacht ik nog dat hij iets vergeten was en daarom weer langs kwam, maar niets bleek minder waar. Hij was de straat uit gereden en de eerste bocht die hij nam was het mis gegaan. Ondanks het feit dat ik hem nog had gewaarschuwd voor de nieuwe banden en dan vooral dat ze wat glad zijn omdat het allemaal nieuw is was hij toch nog (te) hard de bocht in gegaan met als gevolg……, geen grip, onderuit en de hele zijkant van mijn nieuwe motor in elkaar. Weliswaar alleen maar kuipdelen en plastic maar toch, dit zijn zaken die je liever nooit meemaakt, laat staan met een hagelnieuwe motor!

De man stond er redelijk beteuterd bij en toen hij vroeg wat we er nu mee aan moesten zei ik dat hij eerst de proefrit maar moest afmaken en dat we daarna wel het e.e.a. zouden gaan regelen. Kon ik ondertussen ook even nadenken wat ik hier nu weer mee aan moest! Hij kwam terug en gelukkig was hij heel tevreden over de rij eigenschappen van de motor. Hij wist inmiddels wat hij aan eigen risico moest betalen omdat hij daar voorafgaand aan de proefrit voor getekend had maar daar had hij eigenlijk niet zo’n zin in. Toen stelde ik hem voor dat hij de scooter dan maar met schade moest kopen, ik zou hem een beetje bijwerken en de verzekering er buiten houden om op die manier van dat eigen risico af te zijn, beetje korting erbij en wat denk je…? Hij hakte de knoop door en nam hem zo mee, met schade en al!  Zo zie je maar, soms heb je van die dagen en gaat er van alles mis  maar zo heel af en toe zit het gelukkig  ook wel weer mee!  

Terug naar overzicht