Blogs

Blog

Toertocht

5 augustus 2017 Geschreven door: Henk Veenendaal

Toertocht

Column Scooter Xpress augustus 2017

Niets is leuker om met een stel vrienden een mooie toertocht met de motor te maken. En het is nog leuker als je dan ook nog een paar nachten naar het buitenland gaat. Ik heb het er al wel eens eerder over gehad maar ook dit jaar hadden we weer zo’n evenement. We hadden een aantal routes gepland die afwisselend door het Sauerland en de Ardennen liepen. Allebei echt waanzinnige gebieden hoewel de routes in Duitsland mijn voorkeur hebben omdat daar toch echt mooier asfalt ligt en de hele infrastructuur voor mijn gevoel gewoon veel beter functioneert dan in België. In België heb je kuilen, gaten en omleidingen, in Duitsland (bijna) niet. Daar is alles keurig, strak en netjes! Maar goed, als je een weekend op stap bent maakt dat eigenlijk allemaal niet zo uit, plezier heb je toch wel! Lekker sturen, kilometers maken, lekker eten, ouwehoeren met de jongens en ’s avonds in het hotel afsluiten met een biertje en alle sterke verhalen van collega motorrijders aanhoren. Overigens is dat laatste in sommige gevallen nog wel eens een dingetje...,

Ik was eens met mijn sportschool onderweg, ook in Duitsland, en daar was het de avond na een dag motorrijden in de bar van het hotel altijd super gezellig. Het probleem was alleen dat er bij sommige mensen geen rem zat op de inname van de nodige alcoholische drankjes. Daar werd verder ook door niemand moeilijk over gedaan omdat een ieder zijn eigen verantwoordelijkheid zou moeten nemen, wat achteraf, helaas, niet altijd het geval was.

En zo gebeurde het dat er een paar deelnemers tussen zaten die om een uurtje of drie in de morgen hun hotelkamer pas opzochten om zo nog snel een paar uurtjes rust te nemen. Het -gezamenlijke- ontbijt werd overgeslagen om zo veel mogelijk slaap te pakken en vlak voor vertrek kwam men, met de slaap nog in de ogen en in een walm van alcohol, uiteraard niet uitgerust, aan zetten.  Niet fit, maar op tijd! Het probleem ontstond toen een van deze mensen tijdens de rit die dag, te laat reageerde op een gevaarlijke situatie en zodoende een haakse bocht miste. Hij vloog door het prikkeldraad, van het talud af en kwam een paar meter lager in een leegstaande greppel tot stilstand. Gelukkig kwam hij er zelf zonder blessures van af maar zijn mooie motor kon hij weggooien want die was total loss.  Ondanks alle narigheid werd alles netjes geregeld ( wat zijn er een hoop aardige en hulpvaardige Duitsers! ) maar in de evaluatie achteraf werd wel de conclusie getrokken dat er in ieder geval onderling, vanaf nu,  op moet worden toegezien dat men niet te lang doorgaat met bier drinken wanneer je de volgende dag moet rijden! Gezamenlijke verantwoordelijkheid dus en in ieders belang, dus geen probleem. Het jaar daarna ging het in ieder geval een stuk beter, om 00.00 uur sliep iedereen en gelukkig geen ongelukken. 

Zo zie je maar, een biertje drinken is leuk maar met mate, ook op de motor, want voor je het weet lig je in de greppel!

Terug naar overzicht